Vliv nadmořské výšky na kvalitu a chuť čaje ze Srí Lanky

Čaj ze Srí Lanky se vyznačuje jedinečnými vlastnostmi, které stanovují topografické a klimatické podmínky na čajových plantážích a polích v pěstitelských oblastech.

Faktory, jako jsou atmosférické srážky, teplota, intenzita anebo délka denního světla a slunečního záření, dodávají čaji specifický charakter, osobité aroma, širokou paletu chutí a vůní a vystupují jako synonymum kvality.

Povětrnostní podmínky a srážlivost ovlivňuje na ostrově střídání monzunů Maha a Yala. Období dešťů působí na růst, velikost a sběr čajových lístků. V jihozápadní části ostrova trvá od května do září (monzun Yala), zatímco v severovýchodní části ostrova nastupuje od října do března (monzun Maha).

Oblasti pěstování čaje a jejich typ jsou rozlišovány podle nadmořské výšky na nížinné čaje (nižší nadmořská výška), horské čaje (střední nadmořská výška) a vysokohorské čaje (vyšší nadmořská výška).

Nížinné čaje jsou pěstované ve výšce do 600 m n. m., kde jsou vystaveny slunečnímu svitu, vyšším teplotám a vlhkosti. Tyto čaje vykazují výraznou, silnou až zemitou chuť a barva jejich nálevu měděnou až čokoládovou barvu. Patří zde čaje pěstované v oblastech Galle, Matara, Kalutara a Ratnapura.

Horské čaje pěstované ve výšce 600 až 1200 m n. m. vystihuje střední intenzita chuti a jemná hořkost. Barva nálevu horského čaje přechází od zlatohnědé až k oranžové. Horské čaje pochází z pěstitelských oblastí Kandy a Matale.

Vysokohorské čaje se nachází ve výšce od 1200 m n. m. a jsou ovlivněné chladným větrem, suchem a chladem. Chuťově se řadí mezi lehké a svěží čaje s travnatými tóny a barva jeho nálevu je medově zlatá. Tyto čaje se pěstují v oblastech Badulla a Nuwara Eliya.

I v rámci jednotlivých oblastí lze identifikovat rozdíly a odlišnosti, které se projevují v rozmanitosti vlastností čaje a zároveň stanovení typického charakteru.

Na požadovanou kvalitu, původ a pěstování čaje dohlíží od roku 1976 Srí Lanka Tea Board (Srílanská čajová komora). Sleduje všechny fáze výroby čaje, od sklizně až po zpracování. Zároveň kontroluje standardy jakosti, které musí splňovat čaj exportovaný ze Srí Lanky do zahraničí. Autentickým čajům nejvyšší kvality přiděluje ochrannou známku zobrazující lva držícího meč. Toto logo najdete i na čajích Dilmah.

Do současnosti se celkový rozsah produkce čaje na ostrově radikálně nezměnil. Snížil se však objem produkce ve střední a vyšší nadmořské výšce, zatímco v nižší nadmořské výšce se naopak zvýšil. Čaje z výše položených plantáží a polí se obvykle považují za kvalitnější a jemnější. Záleží však na schopnosti konzumenta vnímat a rozlišovat chuť. Například čaj z nížinných oblastí Srí Lanky je pro svoji intenzitu a plnost vyhledáván v turecké kultuře.