12 dobrých důvodů, proč ochutnat čaje Dilmah

I. Tradice a cejlonské čajové dědictví

Ostrov Cejlon, nyní známý jako Srí Lanka, je známou čajovou velmocí. Společnost Dilmah na zdejší tradici pěstování čaje navazuje a pro své zákazníky vybírá
z cejlonských čajů to nejlepší. Staleté dědictví čajového průmyslu ostrova chrání, rozvíjí a pravý cejlonský čaj s úctou a respektem k tradici přináší do šálků po celém světě.

 

II. Single origin cejlonský čaj

Každý čaj má svůj neopakovatelný a nezaměnitelný charakter, který je silně ovlivněn místem původu. Do bohaté chuti a plného aroma čajů Dilmah se promítají unikátní přírodní podmínky srílanských čajových zahrad. Jedinečné klima ostrova, slunce, déšť, půda zdejších svahů, to vše se otiskuje do škály chutí čajů Dilmah.

III. Ručně sbíraný čaj

Čajové lístky jsou sbírány ručně, zůstávají tak bez nečistot a jejich přirozená síla se může plně rozvinout v každém šálku. Následně se zpracovávají klasickou cestou s důrazem na dokonalý vzhled nálevu, jedinečný charakter i rozmanitou chuť čaje. Způsob výroby čaje je řemeslný a náročný. Zpracování plodiny nepřipouští žádné chyby, naopak vyžaduje dokonalost od výběru listů a pupenů až po konečnou fázi výroby. Díky tomuto veskrze tradičnímu přístupu chutnají čaje Dilmah ve srovnání s jinými značkami zcela výjimečně.

IV. Čerstvě balený v místě sběru

Čerstvost je u čaje právě tak důležitá jako kvalita. Všechny čaje Dilmah jsou baleny v místě původu, a to během několika dní po sběru lístků na čajových plantážích. Takto si čaj uchovává svou čerstvost a zůstává v něm velké množství zdraví prospěšných antioxidantů. Téměř všechny ostatní mezinárodní značky balí dovezený čaj až v zemích spotřeby, čímž dochází k jeho stárnutí na lodích a ve skladištích. Než se takový čaj namíchá, zabalí, označí a dodá do supermarketů, trvá to obvykle 10 až 12 měsíců. Během této doby se množství antioxidantů obsažených v čaji značně snižuje.

V. Čajové mistrovství

Čaj a jeho blahodárné účinky na lidský organismus jsou známy více než 5000 let. S rostoucím počtem producentů čaje se ale změnilo vnímání tohoto nápoje a prakticky se z něj stala pouhá komodita. Pěstování a výběr nejlepších čajů přesto zůstává uměním, kterému se ti nejlepší učí roky. Zakladatel společnosti Dilmah Merrill J. Fernando je jedním z nejzkušenějších mistrů čaje. Jako degustátor čaje pracuje již 70 let. Výjimečnost čajů Dilmah spočívá právě v dokonalém porozumění čaje, jeho pěstování i zpracování.

 
 

VI. Čaj jako rodinný závazek

Dilmah je rodinná firma a od toho se odvíjí i její filozofie. Na rozdíl od nadnárodních společností dodávajících široký sortiment výrobků se Dilmah soustředí především na vysokou kvalitu dodávaných čajů. Jako odpověď na stále rostoucí zájem o čaje nabízí Dilmah také inovativní výrobky podporující zdravý životní styl zákazníků.

VII. Pěstování a výroba čaje pod jednou společností

Od své premiéry v roce 1988 se značka Dilmah stala jednou z neznámějších a největších na světovém trhu s čajem. Navíc byl Dilmah první čajovou společností, kterou vlastní přímo výrobce. Tato malá, ale významná změna symbolizovala konec koloniálního ekonomického modelu. Odvaha zakladatele společnosti Merrilla J. Fernanda změnila svět čaje. Pěstování a výroba čaje nejsou v Dilmah odděleny, čaj není pouhou komoditou, ale je vnímán optikou farmáře se silnou emocionální vazbou k místům, kde je čaj pěstován, k přírodě, k tradicím.

VIII. Respekt k přírodě

Čajovník je jedinečná a přírodou požehnaná rostlina. V každém šálku připraveného čaje se zrcadlí jeho barva, vůně, chuť, vliv deště, slunce, větru a teploty. Čaje Dilmah jsou vyráběny s respektem k přírodě a s ohledem na zachování co největšího množství přírodních antioxidantů.

IX. Jedinečná kvalita

Ruční sběr, zpracování čajových lístků i jejich balení přímo v zahradách na Srí Lance probíhá tak, aby čaje Dilmah vykazovaly tu nejvyšší kvalitu. Veškeré čajové produkty jsou pravidelně testovány. Čajové lístky navíc pocházejí výlučně z ostrova Cejlon, což připravenému nápoji dodává, ve srovnání s čajovými směsmi pocházejícími z mnoha různých oblastí, konzistentnost a charakteristickou chuť. Balení přímo na čajových plantážích, bez dlouhého skladování, pomáhá čajům Dilmah uchovat si čerstvost i bohaté aroma.

X. Autentičnost a poctivost

Dilmah si zakládá na tradičním způsobu zpracování lístků čajovníků čínského pocházejících z jedné geografické oblasti, ostrova Cejlon. Poctivý a pokorný přístup k celému výrobnímu procesu dodává čajům nezaměnitelnou chuť a autentičnost.

XI. První etický čaj

Pěstitelé čaje žijí v chudobě, protože jejich plodinu vykupují obchodní společnosti za velmi nízké ceny, často nižší než náklady na její vypěstování. Prodejem pak tyto společnosti vytvářejí značný zisk, který je ovšem realizován mimo Srí Lanku a ostatní pěstitelské země. Čaje Dilmah jsou naproti tomu pěstovány a baleny přímo na Srí Lance a na trh je rodina dodává pod svou vlastní značkou. Výdělky, které jinak odvážejí cizinci, tedy zůstávají na Srí Lance. Dostávají se k dělníkům v čajových zahradách i k širší komunitě a jsou investovány do rozvoje zdejšího čajového průmyslu. Dilmah je první opravdu etický čaj na světě.

XII. Udržitelnost, dobro a etický přístup

Dilmah je firma založená na lásce k čaji a jako taková usiluje o udržitelnou budoucnost čajového průmyslu. Vizí zakladatele značky Merrilla J. Fernanda je udržet výnosy z prodeje v zemi a investovat je do rozvoje místní komunity. Prostřednictvím Nadace MJF (MJF Charitable Foundation)podporuje Dilmah více než 300 projektů zaměřených na sociálně znevýhodněné skupiny obyvatel. Vedle toho investuje do humanitárních aktivit organizace Dilmah Conservation, jejímž cílem je posilovat respekt k životnímu prostředí a zajišťovat udržitelný ekonomický rozvoj lokality. Znalosti o čaji a svou vášeň pro jeho kvalitu sdílí Dilmah prostřednictvím své School of Tea.