Oblasti pěstování čaje v závislosti na nadmořské výšce a klimatických podmínkách

Nekonečné zvlněné kopce Srí Lanky osázené čajovými keři lahodí lidskému oku, přitahují turisty z celého světa, a především pak produkují čaje různé kvality, chutě, vůně i barvy.

V současnosti se čaj pěstuje na přibližně 221 969 hektarech zemědělské půdy na ostrově. Čajovník čínský (Camellia sinensis (L.) Kuntze) představuje stálezelený keř, který je závislý na agroklimatických okolnostech, jako jsou sluneční záření, teplota, vlhkost vzduchu, atmosférické srážky a topografické vlastnosti (nadmořská výška, vzhled a sklon svahu). Ke klíčovým faktorům v pěstování čaje patří nadmořská výška a klimatické podmínky.

Za optimální pro růst a prosperitu čajovníku je na Srí Lance považován roční úhrn srážek 2500 až 3000 mm, teplota vzduchu 18 až 25 °C s dolním a horním sezónním průměrem 13 °C a 30 °C a obvyklým denním rozptylem 5 až 9 °C. Například průměrná roční teplota v nížinné oblasti je kolem 26 až 27 ℃, zatímco ve vysokohorské oblasti v Nuwara Eliya (1900 mn. m.) klesá na 15 ℃. Klimatické změny a extrémní povětrnostní jevy mohou mít vliv na růst a kvalitu čaje, neboť se podílí na snížení úrodnosti, zvyšují degradaci půdy i výskyt škůdců, nemocí a plevele. Oblasti pěstování čaje a jejich typ jsou rozlišovány podle nadmořské výšky na nížinné (nižší nadmořská výška do 600 m n. m.), horské (střední nadmořská výška 600 až 1200 m n. m.) a vysokohorské (vyšší nadmořská výška od 1200 do 2500 m n. m.).


Na ostrově se nachází sedm hlavních oblastí pěstování čaje, které se diferencují podle nadmořské výšky i klimatu. Ruhuna a Sabaragamuwa jsou koncentrovány v nížinné oblasti, Kandy v horské oblasti a Nuwara Eliya, Dimbula, Uva a Uda Pussallawa ve vysokohorské oblasti.

Čaje z oblasti Ruhuna jsou pěstovány od jižního pobřeží ostrova (provincie Balangoda, Matara, Galle) až po jižní okraj deštného pralesa Sinharádža. Klima s nízkou nadmořskou výškou přispívá k růstu keřů s dlouhými a velkými listy, které poskytují výraznou a plnou chuť.

Sabaragamuwa představuje jednu z největších pěstitelských oblastí na Srí Lance sevřenou mezi pralesem Sinharádža na jihu a Adamovou horou na severu. Produkuje keře s dlouhými listy, tmavě žlutohnědým a načervenalým nálevem a chutí karamelu.

Kandy byla první oblastí na Srí Lance, kde se čaj pěstoval od roku 1867. Čajové pole se rozprostírají severně od Nuwara Eliya a jižně od Matale. Protože tvoří součást horské oblasti (650 až 1300 m n. m.), charakterizuje ji chladné klima a vysoká vlhkost půdy. Čaje z oblasti Kandy vystihuje zlatohnědý až měděný nálev a středně intenzivní chuť.

Čajové plantáže Nuwara Eliya jsou převážně ukryty pod pohořím Pidurutalagala. Průměrná roční teplota se pohybuje mezi 11 až 20 °C. Chladné podnebí a mírné srážky se podílí na produkci čaje světlého oranžového až načervenalého nálevu svěží, jemné citrusové chuti. Nejvyhledávanějšími druhy z této oblasti jsou černé čaje Orange Pekoe a Broken Orange Pekoe.

Další vysokohorská oblast Dimbula (Golden Valley, Maskeliya, Kotmale, Ramboda a Dickoya) produkuje čaje jemného zlatooranžového nálevu. Složitá topografie regionu vytváří různé mikroklima, které se odráží v rozdílech v chuti – jasmín, cypřiš až karamel. Jedná se o lehké a osvěžující anglické a irské snídaňové čaje.

Oblast Uva pokrývá východní svahy ostrova. Pěstování a výrobu čaje v této oblasti zahájil v 90. letech 19. století britský podnikatel Thomas Lipton. Vyrábí se zde mnoho druhů čaje, které variují od jemné po štiplavou až hořkosladkou a pikantní chuť. Některé druhy čaje jsou zpracovány metodou CTC, kdy je lístek podrcen, natrhán a srolován do malých kuliček.

Oblast Uda Pussellawa a její klimatické podmínky se odlišují od západních plantáží. Klima je zde vlhké, doprovázené mlhou. Čaj z této oblasti má v důsledku silnější chuť a tmavší narůžovělý odstín.