Pití čaje je přínosné pro zdravý životní styl

Že pití čaje prospívá lidskému zdraví, potvrzuje i vědecký výzkum, Asiaté tomu věří po staletí.

Zelený a černý čaj obsahují silné přírodní antioxidanty, které mohou pravidelné konzumenty čaje ochránit před mnoha degenerativními nemocemi (poškozením centrálního nervového systému). Mezi hlavní degenerativní onemocnění, která nás dnes znepokojují, patří srdeční choroby, vysoký krevní tlak, mrtvice, rakovina, cukrovka. Studie prokázaly, že antioxidační aktivita flavonoidů v zeleném a černém čaji snižuje riziko mnoha degenerativních chorob a pomáhá udržovat zdraví.

 

Je zelený čaj lepší než černý?

Zelený i černý čaj se vyrábí z jemných výhonků čajovníku čínského (Camellia sinensis). Rozdíly v konečném produktu jsou důsledkem různých metod zpracování čaje. V černém čaji se během zpracování čajových výhonků převádí polyfenolické sloučeniny rozpustné ve vodě, známé jako katechiny, na theaflaviny a thearubiginy. V zeleném čaji zůstávají katechiny nezměněny. Hlavní rozdíl mezi zeleným a černým čajem tedy spočívá v jejich složení. Většina příznivých vlastností čaje je dána právě přítomností vysokého množství těchto polyfenolických sloučenin. Dosud provedený výzkum naznačuje, že polyfenolové sloučeniny v zeleném i černém čaji mají podobné příznivé účinky. Pravidelná konzumace zeleného nebo černého čaje bude mít tedy podobné zdravotní výhody.

 

Kolik kofeinu obsahuje káva a kolik čaj?

Množství kofeinu v šálku čaje nebo kávy se může lišit z mnoha důvodů. Záleží na výběru čaje nebo kávy, způsobu zpracování, vaření... Obecně však káva obsahuje více kofeinu než čaj. Průměrný šálek čaje představuje 15–60 mg kofeinu, zatímco káva 60–150 mg. Avšak káva má náběh kofeinu rychlý a po krátké době se vytrácí, kdežto kofein z čaje nabíhá pomaleji a déle v těle zůstává.

Ovlivní doba luhování čaje obsah kofeinu?

Doba vyluhování kofeinu se může u různých druhů čaje lišit. Ve většině komerčně dostupných čajů je však kofein extrahován rychle. Asi 80 % kofeinu v čaji se vyluhuje během první minuty a 90 % množství kofeinu za dobu 3 minut.

Kolik šálků čaje mám denně vypít?

Čaj lze považovat za součást zdravé výživy. Je vhodným nápojem k doplnění pitného režimu a antioxidační vlastnosti polyfenolů obsažených v čaji jsou považovány za zdraví prospěšné. Konzumaci čtyř šálků denně lze tedy považovat za dostatečné množství.

Prospívá konzumace čaje paměti?

Bylo provedeno mnoho výzkumných studií, aby se zjistilo, zda látky v čaji mohou zlepšit kognitivní funkce (pozornost, paměť, úsudek a hodnocení, uvažování, řešení problémů a rozhodování, porozumění...). Výzkum prokázal, že čajové složky, zejména kofein a theanin, mohou kognitivní funkce zlepšit, a potvrdilo se, že mohou mít příznivé účinky na Alzheimerovu chorobu, která se vyskytuje ve staří. Z dosud provedených studií je však obtížné dospět k závěru, že by konzumace čaje skutečně zlepšila paměť ve stáří.

Čaj proti mozkové mrtvici?


Mnoho studií prokázalo antioxidační vlastnosti černého i zeleného čaje. Antioxidační složky čaje se vstřebávají do krevního oběhu z trávicího traktu a působí v těle jako antioxidanty. Díky tomu pití čaje pomáhá snižovat riziko srdečních onemocnění, mrtvice, rakoviny a degenerativních onemocnění.

Ovlivňuje čaj vstřebávání železa?

Železo je v naší stravě přítomno ve dvou formách. Hemové železo se vyskytuje v živočišných produktech. Další formou je nehemové železo, které pochází z rostlinných zdrojů. Čaj neovlivňuje vstřebávání hemového železa. Pokud popíjíte čaj spolu s jídlem, absorpce nehebného železa je snížena (ne však zcela zastavena). Maso a ryby obsahují relativně vyšší množství železa ve srovnání s jídlem z rostlinných zdrojů. Pokud je vaše strava bohatá na maso a ryby, konzumace čaje během jídla neovlivní množství železa v těle. Pokud u vás převažuje vegetariánská strava, je vhodné konzumovat čaj mezi jídly.

Pomáhá pití zeleného čaje v prevenci obezity?

Dlouhodobá konzumace čaje je prospěšná v prevenci obezity, ale i diabetu.

Může kofein z čaje ovlivnit zdraví dítěte v těhotenství?

Spotřeba kofeinu u těhotné ženy v podobě 3 ½ až 5 šálků čaje denně neměla žádný vliv na porodní hmotnost, obvod hlavy dítěte či délku porodu. Následná vyšetření ve věku osmi měsíců, ve čtyřech a v sedmi letech dítěte rovněž nezjistila odchylky v motorickém vývoj nebo inteligenci dítěte. Doba působení kofeinu v těle je během těhotenství delší. Zpomaluje se totiž metabolismus kofeinu. Před těhotenstvím trvá rozložení kofeinu v ženském těle v průměru 2 ½–4 ½ hodiny, v polovině těhotenství 7 hodin a během několika posledních týdnů těhotenství až 10 ½ hodiny. Těhotným ženám se doporučuje konzumovat přibližně 3–4 šálky čaje denně.  

 

Čaj a jeho vliv na dlouhověkost?

Doktor Weisburger z posledních studií vyvozuje, že zdravému stárnutí pomáhá šest nebo více šálků čaje denně. Čaj dokáže vrátit pružnost pokožce a zlepšit paměť. V populacích, kde je pravidelné pití čaje součástí životního stylu, například v Japonsku a Indii, se lidé pravděpodobně dožijí vysokého věku. Experimentální studie na zvířatech, kterým byly podávány antioxidanty včetně čaje, prokázaly prodloužení délky jejich života.

Ovlivňuje čaj hydrataci těla?

Udržování optimálního množství tekutin v těle je důležité pro zdraví. Čaj díky vysokému obsahu vody je dobrou volbou k hydrataci těla.

Má čaj močopudný účinek?

Důkazy, že čaj podporuje ztrátu tekutin, neexistují. Pravdou je, že čaj pomáhá udržovat rovnováhu tekutin v těle.

Které sloučeniny v čaji jsou zdraví prospěšné?

Polyfenoly, sloučeniny přirozeně se vyskytující v čaji, fungují jako antioxidanty.

Sníží zdravotní přínosy čaje přidání mléka?

Většina blahodárných vlastností čaje je způsobena přítomností vysokého množství polyfenolických sloučenin v čaji. Při konzumaci šálku čaje musí být tyto polyfenoly absorbovány z trávicího traktu do krevního oběhu, aby se dosáhlo příznivých účinků. Výzkum zaměřený na vstřebávání polyfenolů v čaji s mlékem a bez něj naznačuje, že přidání mléka absorpci polyfenolů nemění. Přidání mléka proto nesnižuje zdravotní výhody čaje.